61. SAJAM KNjIGA: Čitanjem protiv industrije zabave(FOTO)


By on 3:56 AM

Uz zvuke fanfara, večeras će svečano biti otvoren 61. međunarodni Beogradski sajam knjiga. Vladan Vukosavljević: Srbija oduvek bila zemlja briljantnih pisaca, kritičara, lingvistaDOBRA posećenost Beogradskog sajma knjiga pokazatelj je da u Beogradu i Srbiji, uprkos globalnom trendu dominacije industrije zabave i spektakla, postoji veliko interesovanje za knjigu i čitanje. To ne čudi, s obzirom na to da je Srbija oduvek bila zemlja briljantnih pisaca, kritičara, lingvista, a na prvom mestu zemlja koja je dala Vuka i Dositeja, genijalne tvorce našeg jezika i pisma, kaže za "Novosti", uoči večerašnjeg otvaranja naše najveće i najmasovnije smotre pisane reči, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.


Pred čitaoce koji će, kao i šest prethodnih decenija, u rekama prolaziti kroz sajamske kapije u narednih nedelju dana, svoja izdanja predstaviće 450 izdavača. Od toga četrdesetak ih je iz inostranstva - Belorusije, BiH, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, i počasnog gosta Irana. Na persijskom, engleskom i srpskom jeziku, desetak iranskih izdavača izložiće dela tradicionalne i savremene književnosti ove velike i drevne kulutre.

Uz zvuke fanfara, večeras u 18 časova, gošća iz Irana Nagres Ajbar i predsednik Matice srpske Dragan Stanić, svojim besedama proglasiće otvorenim 61. međunarodni beogradski sajam knjiga.

- Beogradski sajam knjiga je i idealna prilika da svi zainteresovani na jednom mestu, pod gotovo optimalnim uslovima, nabave i nove i stare naslove autora iz celog sveta, stručnu literaturu za usavršavanja i razna istraživanja, kao i da se upoznaju s novinama u oblasti izdavaštva - smatra ministar Vukosavljević. - Bilo bi dobro da tokom cele godine vlada interesovanje za knjigu, a ne samo u vreme Beogradskog sajma knjige i sličnih manifestacija. Upravo zbog toga Ministarstvo kulture i informisanja imaće vrlo aktivnu ulogu i sprovešće niz akcija čiji je cilj jačanje kapaciteta ustanova, biblioteka i knjižara, kako bi se podigao opšti nivo kulture i pismenosti.

Ministarstvo kulture i informisanja kroz mehanizam otkupa knjiga obezbeđuje veliki broj naslova za sve javne biblioteke na teritoriji Republike Srbije, pa zato, ističe Vukosavljević, konkursna komisija ne bi trebalo isključivo da se vodi kriterijumom dominantnog i preovlađujućeg ukusa, već i da, u razumnoj meri, kreira i ukus i potrebe publike, dajući pravac u kome je kvalitet dela veoma bitan faktor:

Comment for "61. SAJAM KNjIGA: Čitanjem protiv industrije zabave(FOTO)"

0 komentari

Post a Comment

Prvo lajkujete našu Facebook stranicu! Klikni LIKE ~ SVIÐA MI SE


.
ZATVORI