Kada pogledate u zid, vidite tačke ili mrlje koje plutaju ispred vas? Obratite pažnju, može biti OPASNO! (FOTO)


By on 6:58 AM

Ono što vi u tim situacijama vidite su zapravo promjene koje se nalaze unutar oka, a ne ispred vas. Prednje dvije trećine očne jabučice ispunjene su želatinoznom, tvari koja se naziva vitreous, odnosno staklasto tijelo, piše “Megagiga“…Ako pokušate da se koncentrišete na njih, ove plutajuće čestice se kreću prema periferiji oka. Riječ je o promjeni vitreousa u kojem dolazi do pojave sitnih čestica koje su najčešće sastavljene od vlakana kolagena.

Ove čestice plutaju po vitreousu, blokiraju svjetlost koja dolazi kroz zjenicu i stvaraju sjenu na mrežnjači i na zadnjem dijelu oka. To su upravo te sjene koje vi vidite.

Razlog za paniku jeste ako odjednom imate navalu takvih plutajućih čestica, te ako ih prate bljeskovi svjetlosti ili trenutni gubitak vida. Tada biste odmah trebali otići kod oftalmologa.

Naime, ovakve pojave mogu da ukazuju na upalu, krvarenje, posjekotinu ili odvajanje mrežnjače, a to se isprva može sanirati.

Zato posjetite doktora što prije jer u slučaju odlaganja može da dođe i do trajnog sljepila. S druge strane, povremeno ovakvo zamagljenje nije razlog za brigu.

Comment for "Kada pogledate u zid, vidite tačke ili mrlje koje plutaju ispred vas? Obratite pažnju, može biti OPASNO! (FOTO)"

0 komentari

Post a Comment

Prvo lajkujete našu Facebook stranicu! Klikni LIKE ~ SVIÐA MI SE


.
ZATVORI